Etiketter

måndag 26 september 2011

Min första tårta med MMF

Jag har länge velat göra en sån där proffsig, smaskig tårta men det har liksom aldrig blivit av. De som gör tårta med marshmallowfoundant som lock brukar oftast vara väldigt duktiga. I stort sett kan en tårta se ut precis hur som helst. Kolla in denna fina tårtan..... Hur fin som helst och allt gjort i MMF och sugarpaste! En dag vill jag också kunna göra en sådan härlig tårta!

Bilderna hämtade jag från en annan Marinas blogg (http://marinassottochsytt.blogspot.com)

I helgen hade vi planerat att ha en överrasknings-bröllopsfest för våra vänner som gift sig i smyg och jag såg genast min chans att få fart på mina tårta drömmar. Nu blev inte tårtan lika fin som jag hade hoppats och långt ifrån lika bra som den ovan, men glutenfri och god blev den och det är ju trots allt min första mmf tårta. "Locket" är gjort av MMF, texten är ett oblat och resterande dekorationer i jordgubbsmarsipan. Fyllningarna blev hallonmousse och vaniljmousse. Recept kommer nedan!


Glutenfri tårtbotten

3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl glutenfri mjölmix
1-2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

  • Blanda socker och ägg pösigt
  • Rör i mjölmixen, potatismjölet, vaniljsockret och bakpulvret
  • Häll smeten i en rund ugnsfast form med avtagbara kanter (ca 24 cm i diameter)
  • Ställ mitt i ugnen och grädda i ca 35-40 min (175 grader)

MMF


220 g marsmallows
2 msk vatten
5 msk olja
ca 1 pkt florsocker
·      Smörj in en microsäker skål med olja. Häll i marshmallowsen och vattnet. Micra några sekunder åt gången i ca sammanlagt en minut och rör om i alla "stopp". Vänd om i marsmallowsen tills alla har smällt.
·      Smörj en lite störrer skål med lite mer olja. Sikta hälften av florsockret genom en finmaskad sil och häll i de smälta marshmallowsen. Rör om (det är väldigt kletigt). Sikta ner mer florsocker efter allt eftersom du arbetar in den. Blanda inte i för mycket då degen riskerar att bli seg att jobba med. Knåda gärna med händerna mot slutet men smörj in dina händer med lite olja innan. Det blir jätte kladdigt :-) men det gör inget. Degen skall kännas som ett kladdigt tuggumi, den stadgar till sig över natten.
·      Häll lite olja på lite platsfolie och kleta runt. Lägg "degen" där i och slut den väl. Ta gärna ett xtra varv med lite mare folie så den inte torkar. Lägg i mmf och slut väl. Låt degen vila några timmar. Gärna över natten.
      Det kan hända att du får jobba in mer florsocker i degen när du skall börja kavla ut den och skulle MMF:n vara för hård är det bara att micra den i några sekunder. När du kavlar ut den se till att ha ett väl inoljat bakbort (i plast, funkar med skärbräde, vaxduk mm) och massor med potmjöl eller florsocker på. Börja kavla. Lycka till :-)

Fyllning 1 Vit chokladmousse
300g vit choklad
1 burk kesella
3 dl vispgrädde

Fyllning 2 hallonmousse
1 pkt frysta hallon, 250-300g
1 dl florsocker
3 gelatinblad
3 dl grädde


·      Smält hallonen ihop med sockret i en klastrull och låt småputtra några minuter
·      Passera hallonen i en finmaskad sil så att bara saften hamnar i skålen. Låt svalna några minuter.
·      Blötlägg gelatinbladen i lite kallt vatten (några minuter) och rör sedan i dem i hallonsaften som fortfarande är lite ljummen.
·      Låt stå i kylen någon timma innan du lägger den på tårtbotten.

·      Vispa grädden och häll i hallonröran.

·      Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
·      Visp grädden och rör i chokladen och kesellan.
·      Låt stå i kylen i någon timme innan du brer den på tårtbotten.

1 kommentar:

  1. Marina vilken underbar tårta du gjort! De måste blivit överlyckliga. Både för festen och den :)

    SvaraRadera